Powered By Blogger

vineri, 30 decembrie 2016

The power of small communities on social media

Cu sute de milioane de utilizatori la nivel mondial, cred că nu mai putem spune că este vorba de comunități mici. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de engagement comunitățile mai restrânse, precum cele de pe Twitter sau Instagran au câteva avantaje pe care Facebook le-a pierdut de-a lungul timpului.

În cifre, la finalul trimestrului 3 al anului în curs Facebook avea 1.79 miliarde de utilizatori, Instagram aproximativ 600 milioane, iar Twitter puțin peste 300 milioane. Dacă pe Facebook nu este ceva ieșit din comun să întâlnești o pagină sau un profil cu 10.000 like-uri sau 5000 prieteni, aceleași cifre pe Twitter sau Instagram înseamnă că ceea ce postezi are un mare impact în rândul utilizatorilor celor două rețele.



Odată cu creșterea accelerată a numărului de utilizatori pe Facebook a crescut exponențial și content-ul creat. Ca să vă faceți o idee, cu tot cu share-uri, se creează aproximativ 10 miliarde de postări zilnic. În tot acest amalgam de informație a devenit foarte greu să fii vizibil pentru publicul tău țintă.

Dacă ar fii să comparăm engagement-ul dintre o pagină cu 10.000 like-uri pe Facebook și un profil cu 300 follower-i pe Twitter sau pe Instagram, engagement-ul este asemănător. Dacă ne referim la reach-ul organic, în timp ce Facebook îți limitează expunerea la aproximativ 10% dintre follower-i, pe Instagram ai un reach de aproximativ 60-70%.

Un alt plus imens sunt #hashtag-urile, care au o vizibilitate mult mai mare pe Twitter (acolo unde ai topul zilnic al #hashtag-urilor) și pe Instagram (acolo unde poți vedea exact câți utilizatori au folosit un anumit hashtag). Mai multe despre hashtags am scris aici.

sursă: statista.com


Să vorbim și despre dezavantaje. Dacă pe Facebook este mult mai ușor să obții like-uri, pe Twitter și Instagram follower-ii se obțin mai greu. Marea diferență este că pe Facebook ai la dispoziție opțiunea de a-ți invita prietenii să dea like unei pagini. Dacă ai 10 prieteni, care la rândul lor dau invite la lista proprie de prieteni, deja ai un potențial fantastic de a crea o comunitate în jurul unui brand. Mai important este faptul că asta se obține gratuit. Pe Twitter și Instagram, în schimb, trebuie să fii creativ, să postezi des și să te folosești de toate mijloacele care îți stau la dispoziție pentru a crea content original și de calitate.

Nu în ultimul rând, este mult mai ușor să atragi trafic pe site-ul tău de pe Facebook, decât de pe Instagram sau Twitter. Dacă pe Instagram lipsește posibilitatea de a posta link-uri active, pe Twitter utilizatorii preferă să se limiteze la a interacționa în cadrul rețelei respective.



Dacă vorbim despre digital marketing în rândul utilizatorilor din România, Instagram și Twitter nu sunt încă resurse esențiale. Dar este bine să gândim în perspectivă și să clădim comunitățile pentru brand-ul nostru și pe celelalte două rețele de socializare din timp.

joi, 22 decembrie 2016

Prima modificare semnificativă de la Facebook după ce au introdus Live Video

Facebook a lansat săptămâna asta un update care implementează funcția de fundal colorat pentru postările tip text. Asta după ce gigantul social media a observat că postările originale ale utilizatorilor au scăzut cu 21% din 2015 și au fost înlocuite cu share-uirea de link-uri către surse externe.


Deși se axează pe native video upload și Live Video, Facebook vrea să ne exprimăm și prin mesaje tip text. Tocmai de aceea ne oferă, pe lângă tradiționalul alb, încă 7 culori pentru a ne colora fundalul postărilor noastre.

Acest update este disponibil momentan doar pentru utilizatorii de Android, dar poate fi vizibil și de pe IOS și desktop. Eu l-am primit ieri în urma unui update făcut, dar nu știu dacă va ajunge la toți utilizatorii în momentul de față.

miercuri, 14 decembrie 2016

Ask not what the #hashtag can do for you, but what you can do for the #hashtag

 sursă foto: expertbeacon.com

Hastag-urile erau folosite cu mult înainte de Facebook, Twitter sau Instagram. În secolul XIX, # era folosit în fața unei cifre pentru a marca un număr. Dar nu are rost să ne întoarcem atât de departe în trecut.

În anii `90, # era folosit în rețelele IRC (mIRC, ScoopScript) pentru a marca canalele sau topic-urile. În caz că te-ai născut în anii `90, rețelele IRC erau Facebook Messenger-ul acelor vremuri. Canalele erau grupurile de conversație, iar topic-urile erau subiectele sau tematica acelor grupuri.



Hashtag-ul, așa cum îl știm astăzi, își are originea pe Twitter. Mai exact în august 2007, la propunerea lui Chris Messina (blogger și designer, fondatorul #barcamp). Noua modalitate de a comunica pe un anumit subiect a fost prima dată folosită în același an, în legătură cu incendiile de vegetație din San Diego.



Între timp hashtag-ul s-a extins pe Facebook, Intagram, Blogger, Google +, Tumblr și Pinterest. În prezent este nelipsit din aproape toate postările de conținut pe marile rețele de socializare. Teoretic, asta ar însemna că poți face o căutare de informații pe Facebook sau pe Instagram la fel ca pe Google, căci rolul unui hashtag este de a grupa informațiile, discuțiile, fotografiile care au același subiect. Practic, asta nu se întâmplă deloc.

Succesul hashtag-ului a fost atât de răsunător, încât această modalitate de a comunica a devenit mai mult o modă, decât o utilitate. Pentru același subiect se folosesc hashtag-uri scrise diferit. Astfel este foarte dificil să poți vizualiza toate postările despre arta fotografică dând click pe #foto. Și asta deoarece mai există #photo #fotografie #nofilter și alte zeci de moduri de a eticheta content-ul cu acest subiect.



Dincolo de asta, hashtag-urile au început să-și piardă utilitatea din moment-ul în care sunt folosite pentru a exprima emoții, stări de fapt sau caracteristici ale unor texte/fotografii. Astfel, dacă dai click pe #crazy, cel mai probabil vei găsi un selfie al unor adolescente într-un club și nu informații despre persoane cu tulburări psihice.



Pentru ca un hashtag să fie util trebuie să exprime un subiect despre care se vorbește sau o locație. Dar nici asta nu este suficient. Dacă hashtag-ul nu este folosit de mai mulți indivizi, nu va căpăta autoritate. Din păcate, însă, Facebook nu ne arată cât de utilizat este un hashtag, decât dacă dăm click pe el și vedem cam cât s-a postat pe tema respectivă. Twitter merge un pas mai departe și ne arată o listă scurtă cu Worldwide Trends, care conține și cele mai utilizate hashtag-uri, cu numărul de postări pe care le grupează. Instagram a implementat cel mai bine hashtag-urile. Acolo poți vedea sugestii cu cele mai utilizate hashtag-uri în timp real, pe măsură ce tastezi cuvântul sau grupul de cuvinte (cu tot cu număr de mesaje pe subiectul respectiv).



#Așadar #dacă #vedețiastfeldemesaje să știți că au nicio #valoare, față de cele scrise fără #. Dacă vreți să adăugați plusvaloare content-ului dumneavoastră, faceți puțină documentare și utilizați hashtag-urile care sunt în trend. Atenție: dacă folosiți #nikonphotography într-un mesaj despre culoarea ojei numai ca să atrageți like-uri, s-ar putea să vă luați o penalizare! Mai multe nu spun.

sâmbătă, 10 decembrie 2016

LIFEHACK: ce fac cei mai de succes oameni ai planetei cu timpul lor liber

O zi obișnuită pentru orice salariat arată mai mult sau mai puțin în felul următor:

7:00 - sună alarma 📢
7:30 - sună alarma - gata, gata, m-am trezit 🕢
7:30 - 08:30 - pregătiri pentru muncă 🍳
09:00 - începe munca 💻 📂 📈 📓 📩 📱
12:30 - 13:00 - pauza de masă 🍔
13:00 - 17:30 - mai e mult?! 📉 📊 📓 📧 🕠
17:30 - 00:00 - orice altceva numai nu muncă

Principala problemă cu programul standard de 8 ore (am mai vorbit despre asta aici ) este că, de cele mai multe ori, după ce termini cu munca zilnică ești prea obosit să mai faci și altceva. Mai mult, ți se pare că nu mai timp pentru tine, iar atunci când ai vrea să muncești la proiectele personale intervin alte activități cotidiene (cumpărături, drumuri la bancă, plata utilităților, curățenie, vizite etc.).

 sursă foto: fthmb.tqn.com

Și atunci cum faci să ocolești aceste obstacole și să lucrezi la ceea ce contează cu adevărat pentru tine? Iată câteva dintre răspunsurile date de unii dintre oamenii de succes ai planetei:

1. Exercițiul fizic


Da, nu este doar o modalitate de a arată bine sau a te menține sănătos, ci este un mijloc de a-ți spori creativitatea, încrederea de sine și flexibilitatea. Barack și Michelle Obama sunt printre cei care au încurajat mișcarea ca un mijloc pentru dezvoltarea personală.

Nu e nevoie să faceți din fitness o activitate predominantă în viața voastră, dar nici să considerați că mersul pe jos până la muncă este suficient.

2. Weekend-ul nu este o vacanță


Da, știu că mulți dintre noi trăim pentru sâmbete și duminici. Este contra-productiv ca în acele zile să stăm în pat până la ora 12:00, să lenevim în fața televizorului sau să ne propunem să vizionăm un maraton de episoade din serialul preferat. Jack Dorsey, fondatorul Twitter, spune că trebuie să privim weekend-ul ca pe o oportunitate de a face tot ceea ce nu am apucat în timpul săptămânii.

Evident că trebuie să ne și deconectăm, dar atunci când vrei să-ți dezvolți propria afacere sau să devii mai bun în ceea ce faci, ar fi păcat să irosești 48 ore pe somn și filme.

3. Spune ”NU” mai des

 
sursă foto: incimages.com

Nimeni nu va avea vreodată timpul necesar pentru a participa la toate socializările cu familia și prietenii, de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în social-media, de a ajuta pe toată lumea, de a dormi cât de mult dorește și, pe deasupra, de a fi performant în domeniul său. Steve Jobs spunea că mai important decât a spune ”DA” lucrurilor de valoare este să spui ”NU” celorlalte idei la fel de interesante.

Cu alte cuvinte este esențial să-ți stabilești un set de obiective. Atunci când apare o solicitare nouă, trebuie să te întrebi dacă implicarea în noua activitate te va ajuta să-ți atingi obiectivele sau îți va îngreuna viața?

4. Trezitul devreme


Da, cu toții ne-am gândit cu jind, cel puțin o dată, la ideea de a avea propria afacere și de a ne putea face propriul program așa cum dorim. Ce bine ar fi să ne trezim în fiecare zi atunci când dorim și nu mi devreme. Robert Iger, CEO la Walt Disney Company, nu este singurul care militează pentru ca ziua să înceapă la ora 4:30 - 05:00. Oamenii de știință spun că în primele două ore după deșteptare, creierul nostru este cel mai activ și creativ.

Mai ales în weekend, când nu trebuie să ajungi la locul de muncă este important să fii matinal. Poți astfel să te concentrezi asupra proiectelor personale.

5. Profită de rutina din fiecare seară


Fiecare are propria sa rutină înainte de a se pune la culcare în fiecare seară. Benjamin Franklin obișnuia să se întrebe în fiecare seară dacă a făcut sau nu un bine în ziua respectivă. Regizorul Ingmar Bergman citește în fiecare seară și spune că acestă activitate îi reduce stresul.

Indiferent de rutina ta este esențial ca înainte de încerca să adormi să-ți faci o listă cu tot ce ai de făcut în ziua următoare. Asta te va ajuta să elimini eventualele griji care te-ar putea împiedica să te odihnești corespunzător.

 sursă foto: knote.com

O săptămână are 168 ore. Aproximativ 45-50 le petrecem la sserviciu sau pe drum înspre/dinspre locul de muncă. Mai dormim în medie 50 ore la fiecare 7 zile. Asta înseamnă că ne rămân circa 70 ore săptămânal să le folosim așa cum credem de cuviință. Folosiți-le înțelept!

miercuri, 7 decembrie 2016

De ce Keyword Planner ar trebui să fie cel mai bun prieten al oricărui om de marketing

Una dintre regulile de bază ale marketing-ului spune că trebuie să-ți cunoști foarte bine clienții și potențialii clienți. Pentru asta ai la îndemână o multitudine de mijloace și unelte, unele automatizate, altele care se bazează pe sondarea și feedback-ul clienților.

Iar unul dintre aspectele esențiale ale profilului clientului este ceea ce-și dorește. Vrea o minge albă sau una verde cu buline albe? Ai putea să-i întrebi prin intermediul unui chestionar sau să testezi pe loturi mici de produse ambele variante.

 sursă foto: ecommerceguide.com

Însă piața de consum este un domeniu dinamic și s-ar putea ca peste o săptămână, clienții care căutau mingi verzi cu buline albe să vadă că un muzician celebru și-a pus poze pe Instagram cu o minge roșie cu dungi galbene și să-și dorească un produs asemănător. Mai mult, pentru că vine iarna, s-ar putea ca aceiași clienți să caute să caute și căciuli, pentru a se proteja de frig când se joacă cu mingea.

Sunt informații esențiale, care pot face diferența între succesul și falimentul magazinului tău. Evident că nu o să ai vreme să aplici chestionare în fiecare lună și nici resurse pentru a produce mai multe variante ale fiecărui produs. Aici intervine Keyword Planner.



Instrumentul pus la dispoziție de Google îți oferă posibilitatea de testa tendințele căutărilor de informație folosind celebrul motor de căutare. Aceste informații pot fi versurile unei melodii celebre, dar pot fi și prețurile mingilor verzi cu buline albe. Keyword Planner îți va arată într-o anumită perioadă de timp, câte căutări lunare s-au făcut pentru un anumit cuvânt sau o anumită asociere de cuvinte. Poți vedea cum fluctuează de la o lună la alta căutările pentru mingi albe, dar și când volumul căutărilor pentru mingi verzi îl depășește pe cel al mingilor albe.



Keyword Planner are mult mai multe funcționalități, iar scopul acestui instrument este legat în mod direct de setarea campaniilor AdWords. Dar dacă este folosit cum trebuie, poate fi o unealtă indispensabilă a omului de marketing. Evident că nu este singura informație de care trebuie să ții cont și nici nu îți poate garanta un anumit volum al vânzărilor. Dar dacă cunoști aceste tendințe, îți poți adapta mult mai ușor oferta la cerere.

luni, 5 decembrie 2016

Lupta cu știrile false și clickbait pe Facebook

După ce au trecut alegerile din SUA, atât Facebook, cât și Google au anunțat că își propun să elimine răspândirea știrilor false prin intermediul celor două rețele informatice. Prima modalitate prin care au făcut acest lucru a fost să blocheze posibilitatea profilurilor, respectiv s site-urilor cu știri false de a avea acces la Google AdSense și Facebook Audience Network.

Hai să explicăm despre ce este vorba până aici. Practic reprezentanții celor două rețele globale de search și social media au realizat, cât de ușor se poate manipula opinia publică prin crearea știrilor false. Și nu asta a fost problema cea mai mare, ci faptul că băieții deștepți care creau știrile false făceau o grămadă de bani din uneltele de monetizare ale Google și Facebook.

sursă foto: cbsnews.com


Știrile false sunt acele articole care prezintă informații false într-un mod atât de credibil, încât reușesc manipularea opiniei publice. Un exemplu perfect ar fi știrea care anunța săptămâna trecută că Trump la propus ca șef al DEA (un fel de instituție de luptă antidrog) pe El Chapo (un traficant de droguri mexican) sau știrile care anunțau în campania din 2014 că Iohannis fusese membru al unei grupări naziste în tinerețe. Cu alte cuvinte, aici mă refer la articole de caterincă, gen www.TimesNewRoman.ro sau www.TheOnion.com, care sunt site-uri consacrate de satiră. Aici ne referim la alte online-uri fantomă, care prezintă informații false într-un mod credibil.




Revenind la subiect, dacă Google nu putea face mai mult decât să le blocheze posibilitatea de monetizare creatorilor de fals, Facebook a mers mai departe. Pe lângă faptul că are colaboratori care se ocupă cu verificarea informațiilor publicate, Zuckerberg a mai venit cu o noutate. A implementat un sistem prin care utilizatorii pot marca o știre ca fiind falsă. Astfel, la opțiunile de report, ai acum un nou motiv: ”It`s a false news story”.



Dincolo de asta, din august anul curent, Facebook a demarat o luptă împotriva clickbait. În traducere, clickbait este acel tip de știre cu un titlu care exagerează sau omite anumite informații pentru a convinge utilizatorii să dea click pe articol. Prin sondaj, utilizatorii sunt întrebați dacă o anumită știre are un titlu derutant și în ce proporție.

Și totuși lucrurile nu sunt așa simple. La fel cum un tilul sau o informație falsă creează daune, cenzura fără control poate fi la fel de dăunătoare. Deocamdată impactul acestor demersuri este necunoscut.