Powered By Blogger

sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Modificări majore pentru web hosting-ul din România în 2017

Dacă nu plătești, rămâi fără domeniul .ro


Dacă ai înregistrat un domeniu ”.ro” prin anii `90, s-ar putea să rămâi în curând fără el. Anunțul a fost făcut de RoTLD la sfârșitul lunii trecute. Dacă ai un domeniu cumpărat înainte de 01.07.2012, va trebui să plătești o taxă de mentenanță până la sfârșitul lunii septembrie a anului în curs. În caz contrar, domeniul tău va fi listat ca disponibil.


 sursă foto: thinkingit.com.au


Până acum un domeniu era înregistrat pe viață. De anul acesta, însă, RoTLD impune o taxă de înregistrare pentru 5 ani. La finalul perioadei respective proprietarii domeniilor vor trebui să achite o taxă anuală de mentenanță. Modificarea introdusă de compania de înregistrare a domeniillor este menită să elibereze domeniile ținute ocupate, dar care nu mai sunt folosite de proprietari.





RoTLD a precizat că va trimite notificări în acest sens tuturor deținătorilor de domenii, pe adresa de email folosită la înregistrare.

Avertisment de securitate pentru site-urile fără SSL


O altă modificare esențială, care a fost anunțată încă din septembrie 2016 de către Google se referă la securitatea site-urilor. Mai exact, începând cu Ianuarie 2017, browser-ul Chrome va afișa avertismente utilizatorilor care accesează site-uri fără certificat SSL (Secure Socket Layer).


 sursă foto: googleblog.com

Certifiactul SSL este un protocol criptografic, care codează transferul de date într-o rețea de calculatoare. Atunci când vă folosiți datele personale (CNP, serie și nr. C.I., adresă etc.) sau cele bancare (nr. card, cont, CUI, CIF) pentru a vă înscrie pe un site sau a cumpăra ceva online este important să o faceți în siguranță, pe o platformă care beneficiză de criptarea SSL.


 sursă foto: googleblog.com


Conform Google, ar fi trebuit să primim aceste avertismente deja, chiar și pe Firefox, dar ele încă nu se afișează. Cert este că certificatul SSL și, implicit tranziția spre HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) vor constitui și un avantaj din punct de vedere SEO. Încă din 2014, Google a anunțat că site-urile care au tranziționat de la HTTP, la HTTPS, vor fi avantajate în afișarea rezultatelor din motorul de căutare Google.