Powered By Blogger

sâmbătă, 10 decembrie 2016

LIFEHACK: ce fac cei mai de succes oameni ai planetei cu timpul lor liber

O zi obișnuită pentru orice salariat arată mai mult sau mai puțin în felul următor:

7:00 - sună alarma 📢
7:30 - sună alarma - gata, gata, m-am trezit 🕢
7:30 - 08:30 - pregătiri pentru muncă 🍳
09:00 - începe munca 💻 📂 📈 📓 📩 📱
12:30 - 13:00 - pauza de masă 🍔
13:00 - 17:30 - mai e mult?! 📉 📊 📓 📧 🕠
17:30 - 00:00 - orice altceva numai nu muncă

Principala problemă cu programul standard de 8 ore (am mai vorbit despre asta aici ) este că, de cele mai multe ori, după ce termini cu munca zilnică ești prea obosit să mai faci și altceva. Mai mult, ți se pare că nu mai timp pentru tine, iar atunci când ai vrea să muncești la proiectele personale intervin alte activități cotidiene (cumpărături, drumuri la bancă, plata utilităților, curățenie, vizite etc.).

 sursă foto: fthmb.tqn.com

Și atunci cum faci să ocolești aceste obstacole și să lucrezi la ceea ce contează cu adevărat pentru tine? Iată câteva dintre răspunsurile date de unii dintre oamenii de succes ai planetei:

1. Exercițiul fizic


Da, nu este doar o modalitate de a arată bine sau a te menține sănătos, ci este un mijloc de a-ți spori creativitatea, încrederea de sine și flexibilitatea. Barack și Michelle Obama sunt printre cei care au încurajat mișcarea ca un mijloc pentru dezvoltarea personală.

Nu e nevoie să faceți din fitness o activitate predominantă în viața voastră, dar nici să considerați că mersul pe jos până la muncă este suficient.

2. Weekend-ul nu este o vacanță


Da, știu că mulți dintre noi trăim pentru sâmbete și duminici. Este contra-productiv ca în acele zile să stăm în pat până la ora 12:00, să lenevim în fața televizorului sau să ne propunem să vizionăm un maraton de episoade din serialul preferat. Jack Dorsey, fondatorul Twitter, spune că trebuie să privim weekend-ul ca pe o oportunitate de a face tot ceea ce nu am apucat în timpul săptămânii.

Evident că trebuie să ne și deconectăm, dar atunci când vrei să-ți dezvolți propria afacere sau să devii mai bun în ceea ce faci, ar fi păcat să irosești 48 ore pe somn și filme.

3. Spune ”NU” mai des

 
sursă foto: incimages.com

Nimeni nu va avea vreodată timpul necesar pentru a participa la toate socializările cu familia și prietenii, de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în social-media, de a ajuta pe toată lumea, de a dormi cât de mult dorește și, pe deasupra, de a fi performant în domeniul său. Steve Jobs spunea că mai important decât a spune ”DA” lucrurilor de valoare este să spui ”NU” celorlalte idei la fel de interesante.

Cu alte cuvinte este esențial să-ți stabilești un set de obiective. Atunci când apare o solicitare nouă, trebuie să te întrebi dacă implicarea în noua activitate te va ajuta să-ți atingi obiectivele sau îți va îngreuna viața?

4. Trezitul devreme


Da, cu toții ne-am gândit cu jind, cel puțin o dată, la ideea de a avea propria afacere și de a ne putea face propriul program așa cum dorim. Ce bine ar fi să ne trezim în fiecare zi atunci când dorim și nu mi devreme. Robert Iger, CEO la Walt Disney Company, nu este singurul care militează pentru ca ziua să înceapă la ora 4:30 - 05:00. Oamenii de știință spun că în primele două ore după deșteptare, creierul nostru este cel mai activ și creativ.

Mai ales în weekend, când nu trebuie să ajungi la locul de muncă este important să fii matinal. Poți astfel să te concentrezi asupra proiectelor personale.

5. Profită de rutina din fiecare seară


Fiecare are propria sa rutină înainte de a se pune la culcare în fiecare seară. Benjamin Franklin obișnuia să se întrebe în fiecare seară dacă a făcut sau nu un bine în ziua respectivă. Regizorul Ingmar Bergman citește în fiecare seară și spune că acestă activitate îi reduce stresul.

Indiferent de rutina ta este esențial ca înainte de încerca să adormi să-ți faci o listă cu tot ce ai de făcut în ziua următoare. Asta te va ajuta să elimini eventualele griji care te-ar putea împiedica să te odihnești corespunzător.

 sursă foto: knote.com

O săptămână are 168 ore. Aproximativ 45-50 le petrecem la sserviciu sau pe drum înspre/dinspre locul de muncă. Mai dormim în medie 50 ore la fiecare 7 zile. Asta înseamnă că ne rămân circa 70 ore săptămânal să le folosim așa cum credem de cuviință. Folosiți-le înțelept!