Powered By Blogger

joi, 12 mai 2016

Uneltele potrivite pentru comunicare și marketing

Vă vorbeam ieri despre dificultățile creației în marketing și comunicare. Cred că ar fi util să vorbim și despre ”uneltele” de care ai nevoie pentru a activa în aceste domenii.

Înainte de toate, dacă nu ai cont pe facebook, instagram și twitter, nu are rost să citești mai departe. Orice bun comunicator sau marketer știe că fără aceste instrumente de bază, care îți permit accesul la posiblitățile nelimitate ale social media, nu vei avea aproape nicio șansă de succes. Da, marketingul și comunicarea tradițională prin intermediul mass media sau mijloacele tradiționale de pliantare încă contează în România. Dar ceea ce se întâmplă în mediul online, cu precădere în rețelele de socializare trage foarte mult la cântar.

sursă foto: bluemarket.es

Bun. Avem conturi de socializare, ce punem pe ele? Dacă la prima parte investiția e egală cu zero, pentru crearea de content online ai nevoie de resurse materiale și financiare. Cât de multe sau costisitoare, depinde de cât de amplă vrei să fie campania. Înainte de toate ai nevoie de un laptop bun. Prin laptop bun înțeleg unul care să-ți permită să faci editare foto și video, fără să trebuiască să ieși la țigară când dai export movie, pentru că alt soft nu mai poate rula simultan pe laptop.

Apoi, dacă vrei să nu apelezi la terți (și implicit să reduci costurile) ai nevoie de un aparat foto și o cameră video. Sunt unelte esențiale, mai ales în comunicare. Impactul vizual este mult mai puternic decât cel al ideilor. Iar, odată ce ai adunat material foto și video, vei avea nevoie de softuri de editare. Aici prefer să nu dau nume. Sunt softuri consacrate ale Adobe, care, deși sunt greu de ”stăpânit”, îți oferă posibilități de a edita în detaliu materialul brut. Doar că licențele pentru aceste softuri sunt destul de costisitoare. Există și variante free, nu vă speriați. Oricum, investiția inițială într-un soft profesionist își va dovedi valoarea cu vârf și îndesat.



Dincolo de rețelele de socializare este esențial să lucrezi și cu alte metode de a livra materialul către potențialii clienți/consumatori. Aici vorbim în primul rând despre o pagină de internet. Există mii de companii care îți pun la dispoziție uneletele necesare pentru a-ți crea propriul site, chiar dacă nu ai experiență în domeniu. E totuși mai bine să apelezi la un specialist. Asta deoarece, odată creat, va trebui optimizat pentru indexarea în motoarele de căutare. Degeaba ai economisit câteva sute de euro la construcția site-ului, dacă e pe locul 23.456.789 în motoarele de căutare.

Mai ai nevoie și de un blog. Platformele cele mai cunoscute sunt Blogger și Wordpress. Fiecare are plusurile și minusurile ei. Aici nu e nevoie neapărat de specialiști. Câteva ore de butonat îți vor asigura succesul în a-ți crea aspectul dorit pentru blogul tau.

sursă foto: comindware.com


În funcție de ceea ce ”vinzi” va trebui să apelezi și la metode de marketing sponzorizat. Aici vorbim de AdWords, newsletter, email marketing, SMS marketing, reclame sau postări sponsorizate pe rețelele de socializare și altele.

După ce ai prins în buget toate aceste aspecte, trebuie analizat ”produsul” și stabilit ”ambalajul”, precum și modalitățile de targetare. Despre astea vorbim într-o altă postare.

Niciun comentariu: