vineri, 8 aprilie 2016

Lecție de manipulare politică în 3 pași + studiu de caz

Numai într-o societate în care consumerismul, comoditatea și profitul imediat au luat o amploare deosebită, o asemenea strategie poate funcționa.

Pasul 1. Cauți un subiect menit să stârnească emoții negative în rândul alegătorilor

Pasul 2. Îmbraci subiectul în cifre, pe care le prezinți drept oficiale

Pasul 3. Livrezi gogoașa astfel creată alegătorilor într-o manieră cât mai simplă.

Nu vă faceți griji pentru cifre, nu o să se obosească nimeni să le verifice.


Vă propun și un studiu de caz pe tentativa staff-ului de campanie a candidatului PNL la Primăria Bistrița, Stelian Dolha. Mă refer la următorul carton, care a fost răspndit în urmă cu 2 zile pe facebook, de către liberali:


Toate bune și frumoase, share-urile și comentariile de dispreț la adresa primăriei și a primarului nu au întârziat să apară. Evident, că toată lumea a luat de-a gata informațiile prezentate în carton, chiar dacă s-a făcut fără citarea vreunei surse. Manualul de manipulare ne spune că dacă emițătorul informației este privit ca o autoritate în domeniu, lumea tinde să creadă orice le va spune.

Pentru a verifica aceste lucruri putem accesa următorul link: http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/AllByUNID/A07B61C457E36DCDC225739C002AC9B3?OpenDocumentAcolo regăsim  toate informațiile referitoare la bugetul ultimilor 7 ani al Primăriei Bistrița. Tot de acolo aflăm că veniturile fiscale (din taxe și impozite) ale Primăriei Bistrița, în perioada 2010 - 2016, adică inclusiv taxele și impozitele prognozate a fi încasate anul acesta sunt de 200.8 milioane euro. Aici manipulatorul a umflat nota cu peste 40 milioane euro. 

Mai aflăm, studiind bugetele anilor de referință, că în această perioadă bugetul alocat dezvoltării a fost de aproximativ 80 milioane euro. Aici nota a fost redusă cu 30 milioane euro, la care adăugăm deficitul anterior de 40 milioane euro și concluzionăm ca valoarea manipulării este de 70 milioane euro.

Dar mai e un aspect: ceea ce omite manipulatorul să spună publicului este că din banii alocați pentru salarii sunt plătiți toți profesorii din municipiul Bistrița (da, așa e procedura, primăriile plătesc dascălii). Ca să vă faceți o idee, doar la Colegiul Tehnic INFOEL (Liceul Electro) sunt 70 dascăli. Tot din acea sumă sunt plătiți asistenții persoanelor cu handicap. Ați prins manipularea? Hai că vă explic eu. Ceea ce încearcă autorul este să lase oamenii să înțeleagă că funcționarii ăia din primărie, de care ne tot spune la televizor că dorm în papuci la lucru, primesc salarii de 100 milioane euro. FALS!

Sfatul meu este să nu fiți replicatori gratuiți ai informațiilor lansate pentru dezinformarea opiniei publice. Verificați informația înainte de a da share!