miercuri, 16 martie 2016

Curentul minimalist sau cum să trăiești dintr-un rucsac

Mereu mi-au plăcut încăperile ”aerisite” și un birou pe care să am, în afară de laptop, doar un carnețel și cana de cafea. Apreciez o cameră care îți oferă senzația de spațiu, chiar dacă suprafața este de 2x3 metri. Pe de altă parte, mereu m-am simțit incomod într-o încăpere plină de lucruri și lucrușoare (chiar dacă e de 10x10 metri), care ai impresia că îți cad în cap.

Tot timpul încerc să nu adun și să depozitez obiecte de care nu am nevoie sau pe care le folosesc foarte rar. La fel ca bagajul emoțional, urăsc bagajul fizic, al lucrurilor pe care trebuie să le depozitezi, aranjezi, ștergi de praf și de care te împiedici prin casă. Inevitabil adun cărți, haine, cutii, documente și alte obiecte, pe care le trec printr-un filtru de două-trei ori pe an.

sursă foto: travellerspoint.com

Ce legătură au toate aceste lucruri cu un curent artistic? Păi uite că au, după cum am aflat și eu recent. De fapt, la nivel mondial există o tendință a modului de viață minimalist. Sunt oameni care încearcă să trăiască doar cu atâtea lucruri câte încap într-un rucsac sau o valiză. Pentru cei care au dubii, un tricou = 1 lucru, aparatul de bărbierit = 1 lucru, o carte = 1 lucru etc.

Treptat am descoperit că sunt unii care au dus la extremă această tendință și și-au impus să trăiască cu nu mai mult de 100 și chiar 50 lucruri. Sunt unii care în cele 100, 200 sau 300 lucruri includ și obiectele de mobilier și vesela, alții nu o fac. Dacă ținem cont de faptul că, în medie, un adult adună 10.000 lucruri, observăm că diferența este mare.

sursă foto: cdn.decoist.com


O fi bine, o fi rău? Să-mi spuneți voi ce credeți și dacă ați putea să trăiți cu 500 lucruri, să zicem. Pentru mine, de exemplu, laptop-ul, aparatul foto, telefonul și hdd-ul extern sunt indispensabile.  La cărți, cu 3 excepții aș putea renunța, iar obiectele de îmbrăcăminte cred că le-aș putea limita la 30.

Mai toate ideologiile religioase popularizează conceptul desprinderii de materialism. Este o ușurare, așa o simt eu, atunci când îți faci curățenie în dulap/birou, în minte și în suflet. Dacă mai și reușești să menții curățenia, vei fi, cel puțin, mai fericit decât ești în prezent.

Dacă vreți să aflați mai multe, vă recomand câteva blog-uri:

http://www.theminimalists.com/288/

http://mnmlist.com/50-things/

http://exilelifestyle.com/51/

http://zenhabits.net/minimalist-fun-the-100-things-challenge/