luni, 6 iunie 2016

Facebook-ul după război

”Terenul pustiu, mustind a sânge, cu steagurile sfâșiate. Zidurile cetăților, cu fortificațiile acestora încă stau în picioare. Puținii supraviețuitori, răniți și epuizați, au încheiat armistițiu timp de 2 zile. Au fost 30 zile de luptă, cu arme mai vechi și mai noi, cu unele strategii eficiente și altele inutile”.

În mod paradoxal, însă, acest război nu a fost numai despre distrugerea adversarului. În ultimele 30 zile s-a construit. S-a construit în primul rând mult, iar pe alocuri, chiar bine. A fost o lună în care s-au făcut eforturi considerabile pentru a clădi o strategie de comunicare amplă și eficientă. În mare parte cred că s-a reușit punerea unei temelii solide în acest sens.Spun că s-a pus doar temelia, pentru că atunci când candidații cu cea mai mare notorietate au doar câte 9.2, respectiv 5.8 mii like-uri, la un județ cu peste 100.000 utilizatori de facebook (conform statisticilor de la începutul lunii Mai 2016), nu poți spune că ai desăvârșit construcția. Ceea ce este lăudabil, însă, este efortul depus de echipa candidatului cu cea mai mare notorietate, care a reușit în mod organic să aducă pagina la acest nivel.

Mai este mult de lucru. Interacțiunile pe mesaj sunt de aproximativ 100 like-uri, cu 30 share-uri. Dacă multiplicăm cu o vizibilitate medie/interacțiune de 50, vedem că impactul este de aproximativ 5.000. Este o realitate matematică. Aici nu vorbim de interpretări artistice, ci de mecanismul aritmetic al terenului de luptă.Sper ca cei care au pus umărul și au văzut acum în mod direct ce înseamnă comunicarea online, să nu lase totul baltă peste 2 zile. Comunicarea, mai mult ca oricare alt domeniu are nevoie de continuitate și de constanță. Nu poți să investești în emițător timp de 30 zile, să-l abandonezi apoi 4 luni și să-l resuscitezi în toamnă.  Odată ce ai obișnuit receptorii cu o cadență, nu poți scoate emițătorul din priză!

Este foarte important ca baza pusă în primăvară să fie dezvoltată și cizelată până la toamnă. Altfel, în octombrie începem iarăși de la zero!


Niciun comentariu: