vineri, 25 martie 2016

Despre manipulare și rasism

Frica și manipularea serviciilor secrete au reușit să trezească la viață rasismul în rândul cetățenilor prost informați. Pe fondul valului de refugiați și al atacurilor teroriste s-a creat un puternic curent de ură împotriva musulmanilor. Revolta asta generalizată a putut fi posibilă din cauza lipsei oricărei porniri de individualite a actualei generații de consumatori ai informațiilor media și din mediul online.

Din nefericire nu mai trăim într-o lume a dezbaterilor pe idei, așa cum remarca sociologul Vasile Dîncu. Societatea de astăzi nu-și mai dorește și nu mai consideră util un dialog al conceptelor, ci preferă comentariile pe marginea opiniilor și a informațiilor livrate de câțiva trendsetter-i din mass-media și mediul online. De altfel, orice demers intelectual, care presupune un minim efort de documentare și gândire independentă este abandonat de marea parte a românilor și cetățenilor europeni (mai multe despre acest subiect puteți citi în numărul actual al revistei Sinteza, într-un editorial semnat de sociologul Vasile Dîncu).

sursă foto: libertadyprogresonline.org


Lipsa de gândire critică și analitică, dar și instinctul de respingere a necunoscutului au generat reacții, cred eu, extremiste, lipsite de un fundament real și profund nesănătoase într-o societate democratică și o Uniune Europeană, care pune respectarea drepturilor omului mai presus de orice.

Puține instituții de presă din mediul online au făcut o analiză serioasă a  tragicelor evenimentelor de la aeroportul din Bruxelles. Abia ieri seară am descoperit în cotidianul Transilvania Reporter un articol care prezenta background-ul autorilor atentatului din capitala Belgiei                                         ( http://transilvaniareporter.ro/actualitate/islam-in-bruxelles-molenbeek-ferentari-cu-turbane/ ).

Astfel am aflat că teroriștii erau cetățeni belgieni, născuți și crescuți într-unul dintre cartierele Bruxelles-ului, denumit Molenbeek. Erau musulmani, însă nu de origine turcă, nici siriană, ci erau magrebieni, de proveniență nord-africană ( Maroc, Algeria, Tunisia ). Tot din articolul semnat de publicistul Dan Alexe, am aflat că însuși primarul Bruxelles-ului este de orgine turcă (Emir Kir) și asta a fost posibil datorită populației care este formată în proporție de aproape 30% din musulmani.ATENȚIE: nu vorbim de musulmani care au venit cu valul de imigranți, ci de cetățeni europeni, locuitori de drept ai spațiului Schengen!

sursă foto: i.ytimg.com


Acești musulmani locuiesc în cele mai sărace comune (cartiere) ale Bruxelles-ului. Vorbim despre o capitală cu un șomaj de 20% și un salariu lunar de 1.000 euro, cu 35% mai mic față de media națională. Dintr-un astfel de mediu provin autorii atentatului de la aeroport.

Din păcate, serviciile secrete manipulatorii extremiști au încercat și au și reușit să impună ideea cum că refugiații, în speță și musulmanii, în general, vin să cotropească Europan și, implicit, România. FALS!Eu vă sugerez să faceți minimum de efort și să priviți dincolo de diferențele de natură etnică și religioasă. Nu vă lasați pradă manipulării serviciilor de securitate națională, care s-au dovedit neputincioase în a preveni un asemenea atentat. Nu uitați, că din cauza unor ignoranți și a unor români cu calități îndoielnice, nația română a ajuns să fie privită în toată Europa drept o adunătură de hoți și cerșetori. Nu lăsați prejudecățile și manipularea de doi bani să vă influențeze judecata.

Europa are nevoie de o strategie comună de combatere a terorismului, dar ura nejustificată împotriva musulmanilor nu va rezolva nimic.

Niciun comentariu: