miercuri, 23 martie 2016

Colectiv - tragedia unei generații

În urmă cu 15 ani începeam liceul la CNLR și îmi aduc aminte cât de puternică era dorința de individualizare în rândul colegilor și a prietenilor mei. Începând cu felul în care ne îmbrăcam, ce muzică ascultam, ce localuri frecventam, în care grupuri ne învârteam, totul convergea spre același scop: să fim originali.

Îmi amintesc de felul în care foloseam marker-ele pentru a desena pe ghiozdane sau teniși, de lanțurile făcute din agrafe de birou sau ace de siguranță, de moda părului cu țepi; de Soho, Just Fine, Vama Veche, Deea, Club Europa, terasa de la Cora; de Korn, Papa Roach, Limp Bizkit, Linkin Park, Boomfunk Mc`s, Proiectu„ Verde, Veritasaga, Casa, Sonique; de rock-eri, rave-ri, hip-hop-eri, house-ri, maneliști; de TM Base, Dj`s Gathering, De La Hoya, Rock-otecile din subsolul Casei de Cultură, majoratele de la cabana Renel etc. Toți ne doream să avem ceva unic în aspect și comportament, iar apartenența la o gașcă era numai conjuncturală.Lucrurile s-au schimbat foarte mult odată cu accesul nemijlocit, aproape gratuit și global la informații. În urmă cu 15 ani aflam cu se mai îmbracă idolii de la televizor și din reviste, precum POPCORN. Ca să ne dăm întâlnire sunam pe fix sau dădeam bip-uri (un apel era prea scump). Când vroiam să vedem un film, închiriam o casetă VHS sau un DVD, iar muzica la purtător era pe casete și cd-uri.


Schimbarea a fost generată de accesul pe scară largă la internet de mare viteză, cu un cost scăzut, care a permis popularizarea rețelelor de socializare. Prima dată a fost Hi-5, iar apoi Facebook-ul a acaparat toată piața. Așa se face că orice adolescent poate acum să afle ce ascultă, cum se îmbracă, unde și cu cine umblă, toți colegii lui de clasă și toate persoanele de care este interesat. Acest fenomen a dus la uniformizarea gusturilor.Cred că nimeni nu ar fi reușit să reintroducă uniforma școlară în timpul generației mele, dar uite că actuala generație o acceptă și o poartă cu mândrie (nu că ar fi ceva rău în asta). Tinerii din ziua de azi (am ajuns s-o spun și pe asta) sunt mult mai atrași de ideea de aparteneță la un colectiv, decât de farmecul originalității. Actuala generație de liceeni și studenți pune anturajul și, implicit, conformismul, mai presus de individualitate.

Partea bună a conformismului și a ideii de colectivitate în rândul actualei generații de tineri este că adolescenții de astăzi au o forță pe care noi nu am fi putut s-o avem la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000. Adolescenții anilor 2013-2016 au dat dovadă de adevărata forță a generației tinere și au câștigat astfel impotanța cuvenită.

Partea proastă este că odată cu popularitatea rețelelor de socializare a crescut și capacitatea de manipulare în rândul minților tinere. Este prețul plătit pentru un sistem de educație care nu s-a adaptat nevoilor moderne și a unei libertăți de exprimare care este folosită drept paravan de grupurile economice de interese.Tragedia de Colectiv nu ar fi putut lua amploarea socială și mediatică pe care a avut-o, dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în 2002, de exemplu. În 2002 ar fi fost foarte greu, aproape imposibil, ca reacția tinerilor și a societății civile să se extindă atât de mult și repede și să determine demisia Guvernului.  Sper ca, pe lânga forța pe care o au, tinerii de astăzi să realizeze și reponsabilitatea de care trebuie să dea dovadă.

Niciun comentariu: