miercuri, 10 februarie 2016

Curvelor! Hoților! Criminalilor!

Am lăsat intenționat să curgă 24 ore de la lansarea în online a informației conform căreia PSD și Liviu Dragnea atentează la libertatea de exprimare a românilor. Am vrut să văd cât de departe ajunge isteria iscată de o mână de bloggeri și jurnaliști ”de bine”. Concluzii? Am început să capăt mai multă încredere în prostie și în puterea manipulării.

Dacă ne aducem bine aminte, în urmă cu 4-5 zile circula știrea cu Alin Gorghiu (liderul PNL) care vroia să taie banii pentru tratamentele bolnavilor de cancer la jumătate. O porcărie, o nesimțire și o hoție fără margini, din partea celor care l-au dat pe Iohannis președinte și care se laudă că reprezintă cu adevărat voința românilor, cărora vor să le dea țara-napoi.


Ați fi crezut că e gata, că vor urla facebook-ul, blog-urile și online-urile, iar societatea civilă va ieși din nou în stradă să ceară demisii și din tabăra albastră. Greșit! Informațiile legate de acest subiect au fost trecute sub tăcere, cu excepția câtorva zvâcniri ale celor cărora presa de partid încă nu le-a luat mințile. Din fericire, nu a fost suficient pentru ca PNL să scape cu reputația de „eliberator al patriei” nepătată.

Orice manual de comunicare îți explică că atunci când ai dat-o-n bară și nu mai ai cum s-o scalzi, unica soluție este să limitezi pierderile. Și cum să le limitezi mai bine, decât să arunci în gura manipulabililor și-a goarnelor de partid un pseudo-subiect cu puternic impact emoțional (n-am înțeles de ce nu s-a emoționat lumea la fel pentru bolnavii de cancer), cum este cel cu așa-zisa ”lege a defăimării”, subiect menit să distragă atenția de la căcatul în care te-ai băgat. De aceleași tehnici s-a folosit și Băsescu timp de 10 ani, pentru a distrage atenția de la marile jafuri din buzunarul românilor.

Rețeta e simplă: iei o inițiativă legislativă dintr-un domeniu care implică marea masă a oamenilor (în cazul românilor e datul cu părerea), o ambalezi astfel încât să pară că, dacă legea respectivă e aprobată, ne putem lua adio de la internet și tot ceea ce înseamnă socializare și o lansezi prin goarnele celor menționați anterior. Și ia uite, cum în 24 ore a uitat toată lumea de bolnavii de cancer și tratamentele lor, care au prețuri astronomice și pe care madame Gorghiu voia să le subvenționeze doar pe jumătate.Miza mare este faptul că utilizatorul de facebook și cititorul de online-uri nu va verifica niciodată informațiile cu ambalaj frumos, ci va reacționa instant, bagând și scoțând ce are mai scump din capul celor ”vinovați”.

Ce înțeleg eu din reacțiile imbecililor de pe internet? Că ne place să ne-o băgăm și ne-o scoatem unii din alții, fără a ne obosi să verificăm dacă motivul pentru care ne înjurăm e real sau suntem manipulați ca niște dobitoace, pentru ca alții să scoată voturi.Mai înțeleg că deși au trecut sute de ani de la evul mediu, încă ne place să păstrăm un rasism așa voalat, că deh, te mai răcorești când îi mai zici unuia țigan sau poponar pe internet. De ce fac referiri la xenofobie și homofobie? Pentru că la asta se referă de fapt legea de față. Poți în continuare să-i faci pe ăia de la PSD hoți, cât vrei tu (bine ar fi să ai și niște dovezi, dar la români, justiția publică nu are nevoie de dovezi), doar să nu folosești expresii rasiste și/sau homofobe, pentru care în țările civilizate se plătesc demult amenzi și se face chiar pușcărie. 

Și am mai înțeles ceva din logica de baltă a istericilor de pe net: că la cum s-a aprins lumea, zici că fără înjurături nu mai putem comunica.

Niciun comentariu: