marți, 26 ianuarie 2016

Alba-neagra cu alegerile

Atâtea opinii subiective (nu vreau să le numesc dezinformări) am citit în ultimele zile pe tema alegerilor dintr-un tur sau două tururi, încât mă simt nevoit să le explic celor care nu știu citi printre rânduri, ce se urmărește de fapt.

Facem studiu de caz pe municipiul Bistrița, acolo unde până în prezent știm că primarul în funcție, Ovidiu Crețu (PSD) va avea cel puțin 5 contracandidați. Doi dintre ei independenți, unul de la PNL, altul de PMP și un tânăr care va candida (zice presa) pe listele ALDE. Nu vreau să vorbesc despre candidați, ci vreau să înțelegem mecanismul din spatele procesului electoral și de ce insistă PNL pe lângă guvernul Cioloș, pentru ca executivul să impună, printr-o Ordonanță de Urgență, alegerea primarilor din două tururi de scrutin.Ecuațiile electorale sunt simple. Prima regulă, atunci când primarul în funcție nu a făcut măgării este că acesta din urmă pornește în cursa electorală cu prima șansă. Mai concret, primarul în funcție la data alegerilor are cele mai mari șanse să câștige, lucru dovedit de-a lungul istoriei României post-decembriste.

A doua regulă spune că, în cazul unui singur tur de scrutin, la care participă mai mult de doi candidați, șansele ca unul dintre competitori să câștige cu 50% + 1 din totalul voturilor valabil exprimate sunt aproape nule.

A treia regulă o completează pe cea de-a doua și ne spune că, în ultimii 20 ani, totalul voturilor valabil exprimate nu reprezintă aproape niciodată voința majorității cetățenilor cu drept de vot, din cauza faptului că aproape mereu prezența la vot este sub 50% + 1 din totalul bistrițenilor care au împlinit 18 ani.Să luăm drept exemplu alegerile din 2008, când bătălia la Primaria Bistrița s-a dat în două tururi de scrutin. În primul tur de scrutin rezultatele au arătat așa: , Moldovan (PDL) a obținut 8.781 de voturi, iar Crețu (PSD), 6.588 de voturi. Următorii clasați au fost deputatul Ioan Turc (PNL), cu 5.280 voturi, Mihail Belei (PRM), cu 979 voturi, Alexandru Toniuc (PER), cu 710 voturi, independentul Gelu Drăgan, cu 676 voturi, Ionel Tompa (PC), cu 626 voturi, Anton Dragotă (PNG), cu 379 voturi, Zachei Ceoarec (PNDC), cu 178 voturi, si Ioan Conon (PNCD), cu 128 voturi.

Adică, primarul în funcție la acea vreme, Vasile Moldovan (PDL) a obținut cel mai mare procent din totalul de aproximativ 25.000 voturi valabil exprimate. Candidatul PSD, Ovidiu Crețu s-a clasat pe locul 2. Prezența a fost de aproximativ 30% din totalul cetățenilor cu drept de vot.

Adică avem exact scenariul pe care-l creionează PNL în momentul de față, cum că prin alegerea primarului dintr-un singur tur, el nu va fi reprezentativ pentru majoritatea bistrițenilor. La acea dată, conform recensămntului existent în 2008, majoritatea bistrițenilor ar fi însemnat 45.000 locuitori.

Să vedem ce s-a întâmplat în turul doi al localelor din 2008:
CREȚU OVIDIU-TEODORPARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT       12702 voturi54.75 %
MOLDOVAN VASILEPARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL10497 voturi   45.24 %
În 2008, Ovidiu Crețu a câștigat alegerile cu 12.702 voturi, adică prin voința a aproximativ 12% din totalul locuitorilor municipiului Bistrița și cu voturile a puțin peste 17% din totalul cetățenilor cu drept de vot din Bistrița.Și atunci, unde a fost reprezentativitatea majorității bistrițenilor în 2008 și ce îi face pe liberali să creadă că vom avea în 2016 un primar reprezentativ pentru majoritatea cetățenilor Bistriței, dacă se merge pe varianta alegerilor în două tururi de scrutin? Păi AICI E ȘMECHERIA! Dacă se face un singur tur, în Bistrița, la fel ca în alte 42 unități administrativ teritoriale (orașe, comune) din Bistrița-Năsăud, va câștiga PSD (situația este la fel și în alte județe). Dacă în schimb se impun două tururi de scrutin, ar mai avea și candidații PNL o șansă.

Deci, dragi cititori, nu este nicidecum vorba despre voința poporului, ci despre simple calcule electorale, pe care fiecare partid politic și le face, doar că, în ecuația actuală, liberalilor ”le dă cu virgulă”. Dacă PNL are candidați buni, nu vor avea nevoie de două tururi de scrutin pentru a câștiga. Hai să fim bărbați, ca să-l parafrazez pe ”neamțul României lucrului bine făcut”!

Niciun comentariu: