vineri, 19 iunie 2015

Am încredere în neîncredere

Aveam şi am în continuare o mare admiraţie pentru CTP. Îi citesc cu plăcere textele, comentariile la adresa evenimentelor curente şi nu numai. Astăzi mi-au căzut ochii pe un astfel de comentariu de-al maestrului, prin intermediul căruia mi se pare că a cam căzut şi el puţin în sfera demagogiei şi a ipocriziei. Nu ştiu dacă a fost contra cost intervenţia domniei sale de la DIGI 24, aidoma intervenţiilor pe care le făcea în urmă cu vreo 4-5 ani la alta televiziune nationala, de n-aveam voie să dăm jurnalul local până nu termina CTP de vorbit.

Comentariul în cauză a fost făcut de Cristian Tudor Popescu la "Jurnalul de seară" al DIGI 24, în urmă cu vreo 2 zile. Subiectul a fost operaţia premierului şi faptul că ea a fost făcută în străninătate şi nu în ţară şi că prin asta Ponta şi-ar fi arătat neîncrederea în medicii români şi nu ştiu ce interese obscure pe care le-ar avea în Turcia. CTP merge mai departe cu afirmaţiile şi spune că ceea ce a făcut liderul PSD şi alţii ca el este o palmă dată românilor de rând, care nu-şi pot permite să se opereze în Turcia, Viena sau la Paris. Puteţi citi mai multe accesând următorul link: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/CTP+OPERATIE+VICTOR+PONTA+TURCIA+CAVOU+STRAINATATE

În primul rând nu cred că unitatea medicală în care alege premierul să se trateze va reda sau va ajuta la consolidarea încrederii românilor în sistemul medical autohton. Întradevăr este o dovadă de ipocrizie să spui că ai încredere în medicii români, iar apoi să-ţi operezi genunchiul în altă ţară. Dar oare cine e vinovat pentru această stare de fapt? Cred că mulţi români, care nu sunt medici de profesie sau nu au medici în familie au plătit la spital pentru sine sau pentru cineva apropiat sau au auzit astfel de poveşti (ştiţi voi la ce mă refer, la banii ăia care se dau extra, în plicuri sau se bagă în buzunarul de la halat). Nu discut dacă e pe bună dreptate această neîncredere sau nu şi nici nu mă refer la clinicile private, ci vorbesc despre faptul că starea asta o resimte o ţară-ntreagă, chiar şi cei care susţin că nu (pentru ca asta le impune funcţia să susţină).

În al doilea rând, să nu fim ipocriţi! Nu cred că cei care au posibilitatea financiară să se opereze la Cluj-Napoca sau Târgu-Mureş, aleg să se opereze în Bistriţa, la fel cum nu cred că cei care pot să se opereze în condiţiile unităţilor medicale ale Franţei sau Turciei, rămân să se opereze în România. Mai nou sănătatea se plăteşte şi e scumpă rău. Iar ca orice bun necesar, cei care au resurse financiare mai mari vor cumpăra produse şi servicii mai bune. De ce nu avem noi servicii şi produse mai bune şi mai accesibile ca preţ, face subiectul unei cu totul alte discuţii.

Dar s-ar putea totuşi  să nu am dreptate şi CTP să fie întradevăr un etalon al încrederii depline în medicii români.

Niciun comentariu: