miercuri, 15 august 2012

România, între vodka şi McDonald`s

Ceea ce ar trebui înţeles din disputa "tronului" de la Cotroceni este că acum se va decide între vest şi est. Conflictul a încetat de mult să fie, dacă a fost vreodată doar atăt, unul între politici economice de stânga sau de dreapta. Ambii adversari au dovedit că nu au susţinerea populară, politică sau capacitatea (ar fi prea mult să spun competenţa) necesară de a convinge. Dincolo de asta se vede de la o poştă că nici armele instituţionale nu sunt suficiente pentru a tranşa, fără drept de apel, cursă dintre preşedintele interimar şi cel suspendat.


Aici intră în schemă, mai evident ca niciodată, jucătorii de talie mondială. Pe deoparte avem SUA, de cealaltă parte Rusia. Românii stau acum între pofta de petrol şi monopolul gazelor naturale. Iar când amândouă se scumpesc sub "atenta coordonare" a "binefăcătorilor" de la FMI este clar că deznodământul nu va fi unui fericit.


Cineva îmi spunea că seamănă foarte mult starea de fapt de acum, cu cea din `89. Doar că acum se joacă la alt nivel. Au rămas în urmă Constituţia şi interesele cetăţeanului. Au fost date uitării locurile de muncă, salariile, pensiile, taxele, căldura şi banii de pâine. Finalitatea luptei este scopul în sine. O finalitate pe care o aştept cu groază.

Ce va aduce 21 august? Probabil o nouă amânare. Ce va urma verdictului apocaliptic al CCR? Nu ştiu cu certitudine. Cert este că instituţiile statului s-au transformat în cămpul de luptă al PDL şi USL. Asta ar trebui să-i pună pe mulţi pe gânduri.

Niciun comentariu: