joi, 5 ianuarie 2012

Libertate sau siguranţă????

"Libertate sau siguranţă" este întrebare pe care mi-am pus-o după ce am aflat de o iniţiativă a Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR. Oamenii ăştia au gândit un sistem de înregistrare video a şoferilor. Pentru cei care încă nu aţi văzut acest lucru în reality show-urile de la tv sau pe internet, este vorba de camere video montate în faţa maşinii de intervenţie, dar şi în spatele ei, care înregistrează tot ce se întâmplă în momentul în care un şofer e tras pe dreapta (atât video, cât şi audio). Un exemplu îl aveţi mai jos.Problema care apare acum este că avocatul poporului a luat el Constituţia în mână şi (din lipsă de ocupaţie probabil) a decretat că e ilegal ca şoferii să fie filmaţi fără consimţământul lor, că li se încalcă dreptul la intimitate.

„Exista baza legala, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine si Constitutia reglementeaza acest lucru. Daca consimtamantul nu este expres si neechivoc se incalca art. 26 din Constitutia Romaniei care vorbeste despre dreptul la viata intima", a declarat Gheorghe Iancu, avocatul poporului.

Explicaţi-mi şi mie de ce intimitate ai nevoie atunci când eşti tras pe dreapta de poliţie? Cu ce îţi creează prejudicii de imagine faptul că conversaţia ta cu poliţistul este înregistrată? Nu e ca şi cum o să ajungă pe youtube câteva ore mai târziu. Hai să vă mai arăt una mişto. Ia uitaţi-vă cum i-au încălcat alăuia dreptul la intimitate:Şi atunci? Care e problema? Păi vă spun eu care e problema: problema este că avem de ales între libertate şi siguranţă. Nu poţi să te fereşti de pericole, dacă nu faci unele sacrificii în privinţa libertăţilor pe care ţi le acorzi. Ar trebui să stea avocatul poporului puţin de vorbă cu rudele celor omorâţi pe şosele de şmecheri cu jeep-uri şi apoi să vedem ce e mai neconstituţional: libertatea de a omorâ oameni cu maşina sau cea de a-ţi proteja imaginea?

Eu am învăţat că libertăţile mele se opresc atunci când le încalcă pe ale celorlalţi. Fiecare participant la trafic are dreptul la viaţă, garantat prin Constituţie. Ăsta e un drept, o libertate, pe care fiecare şofer ar trebui să o respecte când se urcă la volan.

3 comentarii:

Anonim spunea...

buy a dvd to motorola converter for gift dvd to motorola converter for promotion code

Anonim spunea...

Este vorba de opţiunea de a alege. Nu filmarea in sine lezează dreptul tău. Este impropriu să respecţi ceva ce ţi se impune, fără acceptul tău.

Vlad Ciocan spunea...

Conceptul de "optiunea de a alege" este contradictoriu cu cel de lege. Aici ar trebui putin umblat. Avem o legislatie (nu numai in ceea ce priveste codul rutier) mult prea permisiva pentru toti smenarii cu burtile mari, care aleg sa o ocoleasca de cele mai multe ori.