marți, 22 noiembrie 2011

Cu ligheanu` printre oameni

Oare cine a inventat pseudo-obiceiul de a aduna bani cu ligheanul la biserică? Spun pseudo-obicei, pentru că e oarecum obligatoriu, cel puţin la sat, acolo unde dacă nu scoţi măcar un leu să laşi în lighean te faci de ruşine. Oricum nu asta e problema. Mâ întreb atunci de ce mai există cutia milei? Probabil e mai ieftin un lighean decât o cutie de lemn prinsă de un perete.Mâ întreb ce ar spune un turist străin, care ar intra la întâmplare într-o biserică la ţară şi i-ar vedea pe omuleţii ăia că vin cu ligheanul la el? Ar pune 25 eurocenţi? Poate ar pune 10 euro şi i-ar debusola pe lighenari.

Donatul unei sume de bani, fie ea 1 leu sau 1000 lei, trebuie să fie ceva intim şi nu făcut la modul grosolan, cu ligheanul. Numai că, din păcate, majoritatea celor care donează o fac pentru propriul orgoliu. Mai ales la sat, acolo unde domn` părinte nu uită să-i pomenească înainte de predică, cu nume, adresă şi suma donată. Ca să vadă amărâţii care nu au avut nici măcar un leu să pună în lighean, că ei sunt mai sfinţi şi o să ajungă în rai. Iar sărăntocul, care nu are nici măcar de-o pâine, o să putrezească în iad că nu a pus un leu în lighean.

7 comentarii:

Anonim spunea...

rusine sa ne fie!doar in romania se intampla chestia asta?:(((

Bogdan spunea...

Este o chestie pe care pe mine cel putin ma jeneaza de fiecare data cand ma duc (mult dupa inceperea slujbei) la biserica.
Observatie pur obiectiva, sincera si din pacate realista. Ma intreb insa cum facem sa schimbam anumite cutume care inca ne tin aproape de evul mediu ( nu din punct de vedere al prosperitatii economice, ci mai ales din pdv al disponibilitatii inspre manipulare si al gandirii).
Felicitari pentru material

Vlad Ciocan spunea...

Multumesc. Problema este că noi refuzăm să ne schimbăm. Suntem masochişti în prostia noastră.

Kitty spunea...

cat de mult m-am saturat de expresia "doar in Romania se intampla asta!". Sunt de acord ca in unele cazuri e adevarata dar nu e nevoie sa spunem asta la orice colt de strada! Daca se intampla la noi e pentru ca noi nu schimbam asa, adica si TU, cel care spui cliseul asta din ce in ce mai enervant! Adevarat si tot ce spui, Vlad, in articol, insa gandeste-te cati ar fi cei care ar pune 1 leu- 10 lei in cutia milei daca nu s-ar umbla cu ligheanul? Asa de rusine, de orgoliu, de ce vrei tu, pui un banut, altfel nu am aveo obrazul suficient de simtit incat sa ajutam. Asta trecand peste faptul ca preotii vor ajunge mai bogati decat oamenii de afaceri si politicienii, asta e o alta discutie.

Vlad Ciocan spunea...

Pai si de ce sa puna bani? Astept inca sa vad preotul care din banii stransi duminica cu ligheanul, cumpara mancare saracilor.

Kitty spunea...

Acei bani teoretic se folosesc pentru sustinerea cheltuielilor bisericii. Cheltuieli de genul: femeie de servici, haine preotesti, covoare, lumanari etc.

Vlad Ciocan spunea...

Biserica si preotul au buget si salariu la fel ca orice alta institutie. Si de nu ar fi asa. Investim prea mult in lacase de cult, straie aurite, case pentru preoti si prea putin in a ajuta semenii nostri.