duminică, 28 august 2011

Intră lumea-n trepidaţii

Se apropie alegerile şi asta se simte. Da, ştiu, mai sunt 9 luni până atunci, dar lumea a început să dea în clocot. Mai e puţin şi se revarsă. De obicei luna august era una liniştită. Uitai de politică. Acum principalii lideri politici sunt prezenţi peste tot. Au şi motive să o facă. Miza este mare. Poate mai mare ca oricând. Dacă nu se schimbă corolarul guvernamental în 2012, opoziţia nu va mai avea nicio şansă, sub numele de PSD şi PNL, să acceadă la putere. Dacă se schimbă şi vine USL la "cârmă", se duc dracului toate reformele. Asta e clar.Nicio parte, nici cealaltă nu-şi poate permite un eşec. Nu va fi tolerat aşa ceva. Tocmai de asta, alianţele şi micile înţelegeri locale vor fi extrem de importante în 2012. Deja vedem cum liberalii trec la PD-L, social-democraţii la UNPR şi vor mai urma şi alţii, chiar şi în Bistriţa-Năsăud, primari care vor trăda USL-ul. Vice versa nu am auzit să se întâmple, cel puţin nu aşa în masă. Oricum şi un singur primar care a trădat, îşi va pune greu amprenta asupra rezultatelor.

Vedem că partidele mici încearcă să se alieze într-unul mai mărişor, pentru a conta la anul. Nu prea le-a ieşit, dar nu este nicio problemă. S-au reorientat rapid. Şi eu cred că vor susţine portocaliul (dacă nu se schimbă culoarea) la anul. Mă refer şi la Partida Romilor, care dă semne clare că ar prefera o astfel de asociere, înţelegere, colaborarea, cum vreţi să-i spuneţi, cu PD-L. Mai e şi tabăra lui Aurel Rus,care nu va fi de neglijat. Oricum telefoanele liderului peremist vor suna cât de curând, sunt convins, cu propuneri de la partidele mari (asta dacă nu au sunat deja). Telefoanele liderilor romi au şi sunat deja.Până una alta interesant este ce se întâmplă cu adolescentul UNPR, care s-a transformat într-un fel de agenţie de recrutare. Nu glumea domnul Iuga în primăvară când spunea că se bazează pe câteva sute de noi membrii, din sânul altor partide, aici la nivel judeţean. Şi nu vorbim de simpli purtători de carnet, ci de oamenii cu funcţii, aducători de mii de voturi.

Ce merită iarăşi urmărit este UDMR-ul, care a rămas rece ca de obicei, tăcut şi disciplinat. Dar am informaţii că şi ei se pregătesc să strângă menghina şi să mărească miza în următoarele 3 luni.Am mai auzit 2 lucruri interesante în perspectiva alegerilor. Mai 2012 va prinde ţara reorganizată. Primăvara lui 2012 va aduce un nou partid pe scena politică, unul care le va cuprinde pe majoritatea, sub o formă sau alta şi va lua tot la vot. Sunt ipoteze pe care le consider plauzibile. La fel ca şi cea cu destrămarea USL.Lucrurile se rostogolesc şi iau amploare. Următoarele luni vor fi extrem de interesante. Decembrie va aduce mai mult decât Crăciunul şi Anul nou.

P.S. Nu uitaţi, mergeţi la vot. Este extrem de important.

Niciun comentariu: