sâmbătă, 2 aprilie 2011

Ascundem mizeria sub preş

Nu reuşesc să înţeleg de ce mereu ascundem mizeria sub preş. Şi mă refer aici în special şi în mod direct la autorităţile locale, judeţene, şefii deconcentratelor sau cum mai vreţi să le spuneţi. Este atitudinea asta pe care o adoptă la orice interviu, emisiune, conferinţă de presă cum că toate sunt roz în ograda lor, în aria lor de competenţă.Fie că vorbim de prefectură, consiliul judeţean, primărie, finantele publice, inspectoratul scolar, ISU peste tot lucrurile sunt roz, salariile se platesc la timp, incasarile sunt cu mult mai mari, oamenii sunt multumiti, peste tot sunt o gramadă de proiecte în derulare, nu avem criminali, nu avem infracţionalitate în creştere, incendiile nu sunt o problemă etc.

Cred că nicăieri maniera asta de a prezenta totul în roz nu este mai evidentă şi mai "acută" (pentur că e ca o boală) ca la jandarmerie, poliţie şi ISU. Acolo, în fiecare an la bilanţ, din 2008 încoace (de când am intrat şi eu în presă) incendiile, infracţiunile, accidentele sunt în scădere. Suntem cel mai sigur judeţ din ţară, cu toate acestea din 2 în 2 săptămâni copiii sunt arestaţi pentru trafic şi consum de droguri. Suntem cel mai sigur judeţ din ţară, cu toate acestea accidentele rutiere sunt la ordinea zilei. Suntem cel mai sigur judeţ din ţară, cu toate acestea 60 de şcoli au serioase probleme la capitolul siguranţă împotriva incendiilor, iar mai bine de jumătate nu au gard sau paznic calificat. Astfel de tactici există şi la Garda Financiară, Garda de Mediu, ITM, APM şi în general toate instituţiile de control.Mereu ţi se spune când întrebi cât de serioasă e problema acordării pe nedrept a ajutoarelor sociale sau problema consumului de droguri sau a lipsei de personal din sănătate, că este oarecum aşa o vagă şi mititică "jenă", dar în cea mai mare parte lucrurile merg ca un ceas elveţian. Deja m-am săturat de zâmbetul autorităţilor în faţa camerelor, zâmbet care ascunde mizeria din viaţa de zi cu zi a tuturor.Şi ceea ce nu înţelege nimeni este că viaţa are şi bune şi rele. Este şi firesc să te confrunţi şi cu probleme ca şef al unei instituţii. Până la urmă nu din cauza şefului DGASPC se dau ajutoare sociale şi de handicap pe nedrept în judeţ. Nu din cauza şefului IPJ consumă tinerii toate substanţele şi drogurile posibile. Dar este nefiresc să te comporţi atunci când în mod oficial prezinţi poziţia instituţiei pe care o conduci, ca şi cum aceste lucruri nu există sau nu s-ar fi întâmplat.Întotdeauna va fi infinit mai apreciat un om care recunoaşte că are probleme şi se zbate să le rezolve, decât altul care deşi este evident că stă cu căcatul sub preş, se preface că nu e acolo. Şi era să uit, toată această atitudine are un nume: ipocrizie.

4 comentarii:

RAIMOND PETRUŢ spunea...

Problema cea mai grava consta in faptul ca presul, sub care babuinii care se perinda prin functiile de decizie isi arunca excrementele, este poporul roman. Am devenit intr-adevar un pres plin de rahatul celor care, in incompetenta si crasa lor indiferenta, pozeza in conducatori! Indiferent de ce coloratura politica pe care au avut-o cei care din `90 incoace au ocupate calde fotolii, noi ramane...presul! Asa e, Vlad! Ai dreptate, toata mizeria e ascunsa sub pres! De ce? Uite, pentru ca asa vor ei, de ,,jmecheri ,, ce sunt! S-auzim numai de bine! Raimond Petrut

RAIMOND PETRUŢ spunea...

Problema mai grava consta in faptul ca presul, sub care babuinii care s-au perindat pe la putere, este poporul roman. Am devenit un pres plin de excrementele celor care, in incapacitatea si crasa lor indiferenta, din `90 incoace au ocupat caldute fotolii. Da, Vlad, ai dreptate! Toata mizeria se ascunde sub pres! De ce? Uite, pentru ca asa vreau ei! De ,,jmecheri,, ce sunt! Raimond Petrut

Anonim spunea...

Mda.Toate aceste ,,strategii de imagine pozitive" le sunt ,,prelucrate" imediat ce ,,coloratii'' sunt insatalati in functii.Nu ne mai mira deloc pe nici unul cand auzim ca totul se invarte exact cum au planuit ,ca lucrurile merg de la bine in sus si ca toata lumea din deconcentratele astea muncesc numai cu zambetul pe buze si dau ,,randament" ce nici macar nu se poate masura datorita ,atat de mare e.Nu stiu,poate ar trebui sa nu existe presa,asa ar gandi unii,cu toate ca o societate democratica ,zice se , nu poate exista fara presa.Multi sefi din astia sunt foarte deranjati cand sunt intrebati ceva,nu au nimic de spus,nici nu ar fi in stare unii sa formuleze o fraza corecta,de aceea nu ne mai miram ca si asa de 20 de ani incoace suntem pusi zilnic in astfel de posturi.Ne miram cum si cat cresc preturile,ne miram ce salarii mici incasam,ni miram cand mergem la banca sa ne platim ratele,ne miram pana si atunci cand iesim pe strada si rar ne este dat sa vedem cate un chip luminat sau un om care zambeste...Asa ca ...hai sa zambim,sa facem haz de necaz ca la asta ne pricepem.

Vlad Ciocan spunea...

Nu mă refeream nici la coloratură politică, nici la randamentul unora sau altora. Mă refeream la ideea în sine de a ascunde greselile, chiar dacă sunt ale altora, întocmai ca un copil.