marți, 11 ianuarie 2011

Hai să vorbim poveşti

Citesc pe blogul Tinei un post care m-a iritat, chiar dacă nu este vorba despre păreri împărtăşite de autoare.

"Presa şi publicul ei""Am avut ieri o discuţie cu Titus Banc (patronul unui pub din Bistriţa, pentru cei care nu îl cunoaşteţi), în opinia căruia presa este vinovată pentru publicul pe care îl are, pentru că, în calitate de formatori de opinie, lăsăm obiectivitatea deoparte, oferim doar informaţia care ne convine sau, mai grav, nici măcar nu mai oferim informaţie, ci doar manipulăm prin cuvinte. Este opinia unui om care a interacţionat des cu presa, consumă presă şi care ar vrea să ne vadă odată faţă în faţă pe noi, cei care practicăm această meserie, cu publicul căruia ne adresăm".

 A spune că "presa este vinovată pentru......" este în opinia mea la fel de generalist (să nu zic superficial) precum a spune că "omenirea este vinovată pentru....". Nu poţi da vina pe o întreagă categorie profesională pentru ceva ce până la urmă este un efect negativ extrem de relativ (şi ştiu că mai nou nu prea se poate numi profesională ). La fel cum nu poţi spune că presa este formatoare de opinie, ca mai apoi s-o acuzi de subiectivism. Ori suntem obiectivi, ori suntem formatori de opinie. Conceptul de opinie presupune subiectivism.

Lasând asta deoparte nu poţi pretinde că presa, în ansamblul ei de componente care sunt jurnaliştii, cu o pregătire mai mult sau mai puţin temeinică, este formatoare de opinie. Opinia este dictată de politica editorială, stabilită de managerul instituţiei sau redactorul şef. Iar acolo dictează, deşi nu ar trebui să fie aşa, interesele financiare. Prim urmare concluzia corectă ar fi că raţiunile capitaliste sunt vinovate pentru publicul presei. Asta dacă e musai să tragem concluzii (mai nou aşa e la modă să facem analize şi să tragem concluzii categorice).

Trei la mână, lucrurile văzute din afară par simple, iar pe mine viaţa m-a învăţat să nu trag concluzii pe spinarea altora. 

Şi dacă tot vorbim de public, cum spune şi Tina, educaţia se face acasă şi la şcoală, nu în faţa televizorului sau pe internet. Cât despre formatorii de opinie adevăraţi sunt pe cale de dispariţie sau înghiţiţi de interesele politice precum untul pe pâine.

Nu în ultimul rând mă întreb ce este aşa de rău la publicul pe care îl are presa, încît trebuie să căutăm vinovaţi? Numai academicienii ar trebui să citească presa? Vrei să te cultivezi? Mergi la bibliotecă sau mai fă o facultate. Vrei opinie? Formează-ţi-o singur dacă eşti în stare să judeci şi să înţelegi ce te înconjoară. Dacă nu poţi, atunci nu te baza că o să vină Ionel Popescu, reporter la Leşu online, să-ţi spună ce să gândeşti şi să fie şi pe gustul tău.

Niciun comentariu: