miercuri, 12 ianuarie 2011

Calitate sau cantitate?

Scriam într-un post mai vechi că nu poţi să faci ştiri inedite atunci când împrejurările te obligă să faci cât mai multe ştiri pe zi. Situaţia descrisă de Cristiana Sabău pe blogul ei, când te plimbi şi te întâlneşti cu o sursă, te mai plimbi şi de la cutărescu afli un pont este una ideală. Situaţia de fapt, în majoritatea instituţiilor media din Bistriţa este însă cu totul alta (şi asta o ştiu de la colegii din presă).Situaţi de fapt este că jurnalistul are normă. Până aici totul este firesc. Fără normă rişti să nu scoţi ziarul sau jurnalul. Problema este că din raţiuni economice redacţiile şi-au redus personalul sau au rămas fără reporteri. Puţinii care au rămas au acum normă dublă sau triplă. După experienţa mea este greu să faci ştiri inedite, de autor, bine documentate şi complete, atunci când ai de făcut câte 8, 9 sau 10 ştiri pe zi. Ajungi să nu ai timp nici să-l întrebi pe intervievat de sănătate, că trebuie să fugi în alt loc. Nu termini bine de scris o ştire, că te arunci pe alta, ca să poţi umple pagina sau ora.Îmi zicea aseară o colegă din presă că îi place meseria asta mult, dar nu îi place să scrie toate "frecţiile" (cum le spunem noi) de ştiri, numai ca să umple pagina. Îmi spunea că şi-ar dori să facă reportaje, anchete, analiză, numai că timpul nu-i permite. Nu pot să spun decât că o înţeleg. Jurnaliştii mai nou sunt sclavi pe plantaţie. Din câte am auzit sunt salarii de mizerie la multe instituţii media, însă pretenţiile sunt enorme.

Situaţiile gen mă plimp şi stau de vorbă cu oamenii, îmi fac surse şi le scot la cafele pentru a le întreţine sunt utopice mai nou. Păcat, dar asta e. Tragem cu dinţii şi sperăm la mai bine.

4 comentarii:

Gusti spunea...

cred ca e un pic exagerat sa zici ca jurnalistii sunt sclavi pe plantatie...sunt oameni care au un loc de munca si care isi fac treaba mai bine sau mai putin bine, dupa posibilitatile intelectuale ale fiecaruia. dar daca jurnalistii sunt sclavi pe plantatie, cei care stau 8 ore in picioare la Leoni, in 3 schimburi, ce sunt? cred ca si noi suntem oameni care facem o meserie intr-un fel sau altul, nu suntem Mesia, nu suntem nici moralisti si nici nu salvam lumea de coruptie sau nu spanzuram hotii...asta daca suntem sinceri cu noi si nu ne dam o importanta mai mare decat trebuie...in rest, sanatate si La multi ani la toti! :)

Vlad Ciocan spunea...

Cand ajungi sa muncesti in cel mai bun caz 10 ore pe zi, pentru 600 de lei; cand ajungi sa fi la dispozitia redactiei 24 din 24; cand ajungi sa petreci uneori si cate 15 ore pe teren intr-o zi; eu cred ca se poate numi sclav pe plantatie. NU, nu e vorba despre mine, desi intr-o oarecare masura ma regaseam si eu acolo cand lucram la realitatea.

Gusti spunea...

Ma indoiesc ca lucreaza cineva 15 ore pe zi pentru 600 de lei pe luna...si daca lucreaza nu se numeste sclav pe plantatie, se numeste fraier...cred ca in presa cine lucreaza 10-12 ore pe zi ia un salariu pe masura si cine lucreaza de la 8 la 3 ia si el un salariu pe masura...cel putin asa ar trebui sa fie...daca nu e asa, e vina angajatilor care accepta, pana la urma nimeni nu-i pune sa fie jurnalisti...

Vlad Ciocan spunea...

Da si vin la tine sa le dai tu de mancare :))