sâmbătă, 18 decembrie 2010

Credinţa pentru alţiiCeea ce vedeţi mai sus sunt scene filmate la moscheea Al-Masğid al-Harām, din Mecca, în luna noiembrie, ultima lună a calendarului islamic. Mai exact în timpul pelerinajului anual sau pelerinajul ritual comunitar, care reuneşte milioane de credincioşi din toată lumea (ex. în 2010 au fost aproximativ 3,4 milioane din 181 de ţări).

Scenele acestea bănuiesc că pentru o parte dintre cititorii mei mai avizaţi sunt cunoscute de prin diverse documentare şi filme de lung metraj. Eu am pus clipul aici însă pentru altceva şi anume, ceea ce se aude. Este vorba despre Azan sau Adhan, adică chemarea islamică la rugăciune. Este cântată de către muezzin (o persoană desemnată la moschee să îndeplinească acest ritual) de câte 5 ori pe zi, la intervale prestabilite. Ceea ce auziţi se traduce cam aşa în engleză:


Un alt punc esenţial al ritualului care înconjoară pelerinajul de care vă vorbeam este Ka`ba.


Ka'ba este punctul spre care trebuie să-şi îndrepte faţa orice musulman în timpul rugăciunii, oriunde s-ar afla. Aşa se face că în orice moschee, printr-o nişă, aflată în peretele opus uşii de la intrare este marcată direcţie spre Ka`ba. Termenul Ka'ba înseamnă cub. Monumentul are 15 m înălţime şi aproape 12 m lăţime ;i a fost construit în secolul al 7-lea, din ordinul califului Omar.. În colţul dinspre nord-vest are încastrată "piatra neagră" despre care se crede că a fost pusă acolo de Avram şi sărutată de profetul Mohamed.


Bineînţeles ritualul acestui pelerinaj (Haji) este mult mai complex, la fel şi tot ceea ce ţine islamism. M-am apucat în urmă cu ceva vreme, mai exact de vreo 4 luni să citesc Coranul, tradus în româneşte evident. Una dintre primele deosebiri faţă de credinţa ortodoxă pe care am întâlnit-o este următoarea:
"Necredincioşi sunt cei ce zic: Dumnezeu e Mesia, fiul Mariei. Doar a zis Mesia:  (...) cei ce adaugă lângă Dumnezeu încă altă fiinţă, pe acela îl opreşte Dumnezeu de la rai şi locuinţa sa va fi focul". Cam aşa sună versetul 76 din Sura V, a Mesei.

Nu ştiu alţii cum sunt dar pe mine mă fascinează cât de puternică s-a păstrat credinţa la musulmani şi cât de puţin s-au chimbat unele ritualuri, spre deosebire de greco, romano-catolici sau ortodocşi. De asta am ţinut să scriu aici câteva cuvinte despre islamism, poate vă dau subiecte de gândire şi discuţie, altceva în afară de politică şi criză.

Niciun comentariu: