miercuri, 13 octombrie 2010

Problema cu moţiunea

Da, moţiunea asta chiar are o problemă. Nu vorbim de faptul că va trece sau nu, ci despre ce se întâmplă după ce trece. Iar întrebarea care se naşte acum este cine îşi doreşte cu adevărat ca moţiunea să treacă: opoziţia sau guvernul?

Haideţi să vă explic.Constituţia spune aşa:
Articolul 112 - Constitutia Romaniei

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Dacă moţiunea, care va fi depusă de PSD (singura formaţiune politică care deţine un număr suficient de parlamentari pentru a o depune), va primi girul majorităţii, guvernul cade. Cel mai probabil noul guvern va fi unul de coaliţie, adică din miniştrii PSD, PNL şi probabil PC.

Problem stă în felul următor. Dacă guvernul cade şi vine opoziţia la putere, marea masă a populaţiei îşi imaginează că de a doua zi salariile vor creşte la loc, TVA-ul va scădea şi totul va fi roz. Nu este deloc aşa. Până la formarea unui nou guvern va trece ceva vreme, depinde şi de cât de curând preşedintele acceptă prim-ministrul propus de opoziţie.


Totuşi să spunem că opoziţia ajunge la putere. Oamenii ăştia sunt ultima speranţă a românului. Ei vor trebui, să îndrepte tot răul pe care oamenii îl pun în seama actualei guvernări. Şi trebuie să o facă repede. Vine iarna şi oamenii nu o să mai reziste mult, până vor declanşa o nouă revoluţie (cum susţineau unii lideri politici). Numai că lucrurile nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Pentru ca economia să-şi revină este nevoie de 5-6 ani spun economiştii. Şi chiar dacă-şi revine mai rămâne problema returnării banilor de la FMI. Având toate aceste lucruri în considerare, putem trage concluzia că imaginea PSD şi a PNL, odată cu accederea la guvernare se va eroda până la alegerile din 2012, ceea ce va scădea dramatic şansele de a obţine procentajele dorite.


Cel mai probabil, după umila mea părere, moţiunea va trece chiar cu sprijin voit din partea PD-L. Acest lucru ar reprezenta pentru oamenii lui Boc o mişcare cu avantaje pe o durată medie, de 2-3 ani, timp în care PD-L îşi va reface imaginea din opoziţie. Iar la alegeri, ia ghiciţi cine va veni cu forţe proaspete şi costumul de sărbătoare?


Bun, dar avem şi reversul medaliei. Musai că şi oamenii lui Ponta şi ai lui Crin au realizat că e dăunător procentajelor să accezi la guvernare. Şi acum poate că nici ei nu mai au aceeaşi tragere de inimă să facă lucrul acesta. Ce se va întâmpla? Rămâne de văzut. Sfârşitul lui octombrie va fi plin de surprize spun unii.

Niciun comentariu: