sâmbătă, 25 septembrie 2010

Inedit, cu orice preţ

Mă amuză pofta asta de inedit, exclusiv şi senzaţional care se resimte din ce în ce mai mult în presa bistriţeană. Aud colegi care nu ştiu ce înseamnă de fapt exclusivitate. Colegi pentru care faptul că subiectul nu a stat la masă şi a vorbit, ci le-a vorbit, în picioare, la reportofon sau microfon (chiar dacă mai erau alte 7 microfoane în preajmă) cred că au obţinut un interviu în exclusivitate. Dragii mei, exclusivitatea, presupune o informaţie inedită, pe care nu o mai are nimeni şi pe care autoritatea în cauză ţi-o oferă ţie reporterul x, de la televiziunea, ziarul sau radioul y.

Lăsând însă barierele noţiunilor de presă, peste care mulţi nu pot trece (nu că ar încerca sau le-ar păsa) mai este şi pofta asta de a stârni un scandal, acolo unde de fapt e linişte şi pace. Se exagerează cu orice preţ, iar declaraţiile oficiale sunt întoarse, vopsite şi îmbrăcate în aşa fel încât să sune "bine". Ca exemplu, văd pe recentul şi ineditul scandal de bistrita, scris mare, cu roşu că "Ministrul Blaga îl va demite pe şeful poliţiei bistriţene". În interiorul articolului însă, autorii nu mai sunt aşa siguri pe ei şi ne povestesc de zvonuri şi gurile rele, care ar susţine una sau alta. Asta deoarece Blaga nu a declarat nimic de genul. Oricum se pare că nu mai contează realitatea, ci ideea "pseudo-jurnaliştilor" despre cum ar trebui să arate realitatea.

Să vă spun care e tristeţea şi mai mare? 80 la sută dintre cititori sau telespectatori asta caută: scandal cu orice preţ.

Niciun comentariu: