miercuri, 12 mai 2010

Pe dos

Păcat că totul este pe dos în lumea asta. Calitatea nu se plăteşte, în schimb, mediocritatea, dacă este aservită unui interes, este la mare căutare de cei care ţin sforile. La fel este şi în televiziune şi în presă în general.

Nu poţi să dezvăluieşti o nedreptate, o cheltuială nesimţită la vreo instituţie bugetară, fără ca cineva să te arate cu degetul şi să spună că tu de fapt eşti aservit intereselor unui altul, care avea o răfuială cu primarul, politicianul sau şeful de post pe care tu l-ai dai în gât. Şi când acest lucru se întâmplă, oamenii care au ceva de ascuns (toţi sunt aşa) se feresc de tine. Se tem să nu păţească şi ei ce au păţit alţii, să nu îi dai în gât. Din nefericire, acei oameni, care au mai multe secrete, sunt cei care ţin şi sforile şi sectorul privat sau cel bugetar în palmă.

Un jurnalist, cu cât scrie mai liber, cu cât sapă mai adânc în licitaţiile sau declaraţiile de avere ale unora, cu atât este considerat mai periculos, mai neprevizibil. Şi atunci, evident că orice putere, partid, primărie sau om de afaceri preferă să-şi ţină aproape oamenii mediocrii, jurnaliştii care scriu de bine, cei care filmează până la capăt şedinţele de consiliu judeţean şi le difuzează precum filmele de lung metraj.

Mediocritatea, dragii mei, caracterizează, până la urmă marea masă a oamenilor. Numai că de la o vreme încoace a devenit cheia succesului. Ca jurnalist, dacă stai în banca ta, nu vorbeşti neîntrebat şi filmezi orice căcat de lansare de proiect, festival la căminul cultural sau expoziţie de beţe schimonosite ce se vor a fi sculpturi, o să vezi că o îţi sune telefonul întruna. O să ai o grămadă de prieteni în rândul celor 62 de primari şi câteva mii de politicieni, care conduc judeţul ăsta nenorocit.

Eu unul prefer, atât cât pot să contez prin ceea ce fac, pentru puţinii oameni care ştiu să aprecieze şi altceva, decât circul de la OTV sau KanalD. Dacă asta înseamnă să mori de foame, pentru că aşa a decis PD-L, PSD sau PNL, aşa să fie.

Deci domnule preşedinte Traian Băsescu cum rămâne cu noi găozerii şi păsăricile din presă? Vă este frică, nu?

Niciun comentariu: